Kristiina Kananen - In memoriam

Jouko Reponen
29.11.2020


Tänä viikonloppuna tuli koskettava suruviesti Kristiina Kanasen nukkumisesta pois. Kristiina oli esimerkillinen henkilö, joka näkyi hänen aktiivisuutenaan oppia uutta ja kantaa vastuuta työssään sekä monissa eri yhteisöissä. Hän oli valmis tarttumaan kärryihin, jotta rattaat pyörivät. Niin myös Kajaanin Suunnistajat ry:n toiminnassa kuten viime kesäisessä kuvassa Joutenlammella vastaamassa kansallisten kilpailujen ensiapupisteestä. 

Kristiina löysi suunnistuksen yhdeksi harrastuksekseen erään kerran keskusteltuamme suunnistustaidon hyödyllisyydestä kansalaistaitona ja harrastuksena, jossa luonto ja liikunta kohtaavat. Niin hän päätti oppia aikuisiälllään uuden lajin ja taidon, josta hänellä ei ollut juurikaan aikaisempaa kokemusta. Kristiinan sisukkuus pitkien matkojen ja suoritusten tekijänä tuli esiin tässäkin, miten hän aloittelijana ei mennyt helpoimman kautta vaan suunnisti lähes heti A-ratoja niiden kruunaamattomana kuningattarena. Joskus rastit saattoivat olla varjossa, mutta ne löytyvät sitkeästi etsien ja valo voitti pimeyden.

Erään toisen kohtaamisen yhteydessä pyysin Kristiinaa mukaan KaSun johtokuntaan. Hän oli valmis tarttumaan toimeen kuntorastien järjestäjänä, joskin lupautuen ehdollisesti siten, että hänelle löytyy ensin seuraaja partiolippukunnan johtajana. Seuran onneksi näin kävi. Kristiina oli valmis edelleen jatkamaan johtokunnan jäsenenä voimiensa puitteissa vain viikko sitten pidetyssä syyskokouksessa. Hän uskoi edelleen pyyteettömästi pystyvänsä toimimaan ja halusi kantaa vastuuta seuran toiminnasta. Hän myös kannusti ja tuki seurakavereitaan yhteiseksi hyväksi tehtävään seuratyöhön. Tätä esimerkillistä toimintaa voi vain arvostaa.

Kristiinaa jäivät kaipaamaan läheiset, laaja ystäväpiiri ja seurakaverit. Minulla oli ilo tuntea hänet neljännesvuosisadan ajan, mutta hän oli pidetty supernainen myös muiden kasulaisten keskuudessa, jotka hänet tunsivat. Tänään seurakavereiden kanssa sauvakävelylenkillä pysähdyimme Vimpelinvaaran lakipisteeseen ja pidimme hiljaisen hetken kunnioittamaan Kristiinan muistoa.

Jouko Reponen