Katsaus menneeseen kuntorastikauteen 2020

Laura Flöjt-Leinonen
29.12.2020 klo 15

Vuosi 2020 vaati suunnistusharrastajilta poikkeuksellista paineensietokykyä, ketteriä ratkaisuja ja joustavuutta. Metsä palkitsi tarjoamalla suojaisan paikan maailmanmenolta. Poikkeuksellinen kuntorastikausi avattiin Kajaanissa viranomaisten ja SSL:n epidemia-ajan suosituksia ja ohjeita noudattaen toukokuun alussa Kaukaveden sprintillä. Pitkään odotettu ajanottokausi pyörähti käyntiin Joutenlammella 18.8. nuorisocupin yhteydessä. Kausi sai arvoisensa päätöksen KaSun ja Kuohun yhteistyönä järjestämillä yörasteilla Mustan maastossa, jonne päästiin uuden karttapäivityksen vuoksi suunnistamaan ensimmäistä kertaa vuosikausiin.

Uusia tapoja suunnistaa lanseerattiin seurassamme tällä kaudella kolme. Seurasimme muiden seurojen ratkaisuja, mutta päätimme luoda oman paikallisen mallimme. Toukokuun alusta elokuulle asti suunnistettiin omatoimirasteilla, joissa liput pysyivät maastossa vähintään kaksi viikkoa ja kuitunauhat koko kesän. Toisena uutuutena olivat Seminaarin alueelle ja neljään kaupungin ulkoilumetsään laaditut helpot rastiverkostot. Nämä korvasivat osaltaan sekä lasten että aikuisten suunnistuskouluja, joita ei voitu tänä kesänä järjestää.  Kausi päätettiin  KS-kuntorastitapahtumilla, jotka järjestettiin hybridimallisina: ajanotollisen tapahtuman jälkeen karttoja oli noudettavissa Intersportista ja liput kerättiin pois vasta viikonloppuna. Omatoimirastien karttoja jäsenet pystyivät lataamaan maksutta myös Rastilippu-palvelusta, jos Intersportin hakupisteelle oli matkaa. Helppojen rastiverkostojen kartat löytyivät suoraan seuran nettisivuilta, jotta kynnys lajin aloittamiseen olisi mahdolisimman matala.

Kevään ideariihessä emme olisi voineet aavistaa, että maailmantilanteen sanelemana kehitellyt uudet käytännöt saisivat jäsenistöltä ja muilta harrastajilta niin hyvää palautetta. Karttamenekin perusteella arvioiden suunnistussuorituksia kertyi aiempia vuosia enemmän. Ennätys syntyi Pekonkankaalla, jonka karttoja kului peräti 297 kpl.  Niinpä halusimme uuden toimikauden suunnittelua varten kartoittaa jäsenistön ajatuksia kaikista edellä mainituista uusista suunnistustapahtumamalleista. 

Kiitos kaikille syksyn kuntorastikyselyyn vastanneille! Vastausprosentti kattaa noin kolmanneksen seuramme aikuisjäsenistä, ja saatiinpa yhden juniorinkin vastaus. Kyselyn perusteella sekä omatoimirastit, lähimetsien helpot rastiverkostot että hybridimalliset suunnistustapahtumat saivat vahvan enemmistön kannatuksen. Nämä toiveet on huomioitu vuoden 2021 toimintasuunnitelmassa.  Toki jäsenten toiveita kunnioittaen myös perinteisiä KS-kuntorastitapahtumia järjestetään edelleen.

Intersport karttojenhakupisteenä sai kiitosta, ja paikalla tavattiin usein myös ulkopaikkakuntalaisia suunnistusturisteja. Opiksi järjestelyissä otetaan vastaajien toive opasteista. Omatoimirasteilla hyödynnettiin parkkialueina myös metsäteitä, joita ei voi KS-kuntorastitapahtumissa käyttää. Niinpä tutuissakin maastoissa parkkeeraaminen ja lähtöpaikan löytäminen olivat osa seikkailua.

Vaikka varsin moni vastaajista kertoi kehittyneensä suunnistajana saadessaan lukea karttaa rauhassa omaan tahtiinsa, yli puolet tunnusti kaipaavansa iltarastien sosiaalista puolta ja noin 40 % myös ajanottoa ja tulosvertailua. Tästä huolimatta vastaajista selvästi suurin osa luokitteli itsensä kunto- eikä kilpasuunnistajaksi. Suurin osa vastaajista toivoi hybridirasteilla lippujen metsässäoloa kahdeksi viikoksi, jotta rasteille varmasti ennättäisi. Kannatusta saivat myös torstairastien järjestäminen omatoimisina tai muutoin osan iltarasteista korvaaminen omatoimirasteilla. Kesällä on monenlaista menoa, eikä kaikkien työelämä passaa yhteen kuntorastitapahtumien ajankohdan kanssa.

Osalle viime kesä oli joustavan osallistumismahdollisuuden vuoksi elämän aktiivisin suunnistuskausi. Toisena kuntorastivastaavana toiminut, vastikään menehtynyt Kristiina Kananen raportoi allekirjoittaneelle ennättäneensä kiertää joka ikisen omatoimimaaston. 

Löytyi heitäkin, joille tietyn harrastusajankohdan ja muiden metsässä liikkujien puute nousivat omatoimisuunnistamisen esteiksi. He ovat siis kasvattaneet tänä vuonna suunnistusnälkäänsä ja ovat toivottavasti ensi vuonna sitäkin innokkaampia osallistujia! Kesäpäivänlämpimät ja metsäntuoksuiset kiitokset kaikille teille jotka osallistuitte eri rooleissa kauden suunnistustapahtumiin ja annoitte palautetta kehittääksemme yhteistä toimintaamme edelleen!