Ratamestarin lausunto

Kajaanin Suunnistajat otti keskimatkan kilpailun järjestettäväkseen lyhyellä varoitusajalla, päätös järjestämisestä tehtiin kuukausi ennen kisoja. Avainhenkilöt löytyivät nopeasti. Kilpailulle on ollut myös suurta kysyntää, 460 osallistujan katto saavutettiin huomattavasti ennen ilmoittautumisajan päättymistä.

Joutenlampi on yksi Kajaanin parhaita ellei paras suunnistusmaasto. Nyt oli mahdollista ottaa käyttöön maastoalue, jota ei ole tänä vuonna käytetty edes suuren suosion saaneilla omatoimirasteilla. Suppa-harjukangasmaasto on kauttaaltaan nopeakulkuista ja hyväpohjaista. Kartalla on vain muutama kivi. Käyrää on sopivasti ja pidemmille radoille on mahdollista tarjota hieman penkkaakin. Aukkoja on vähän ja nekin ovat hyväkulkuisia. Vihreä väri Joutenlammen kankailla ei juuri hidasta. Talven aikana alueella on tehty hieman harvennushakkuita, näistä on maastoon jäänyt hakkuujätettä varsin vähän ja kulkukelpoisuuteen niillä ei ole juuri vaikutusta. Miesten pääsarjassa kärkipään vauhti on n. 5 min/km.

Viimeisen viikon aikana Kainuuta ovat piiskanneet kaksi myrskyä. Kummankin kerran jälkeen maastoalue on tarkistettu. Kilpailualue selvisi pienillä vaurioilla. Kaatuneita puita on jonkin verran mutta ei niistä juuri haittaa ole. Näkyvyys on hyvä joten pienellä kaarroksella selviää mainiosti kaatuneista puista. Muutamaan rataan tehtiin pieniä muutoksia myrskyn jälkeen ja ratasuunnittelussa huomioitiin pahimmat alueet. Kaatuneista puista ei ole suunnistajille vaaraa.

Varsinkin lähtö- ja maalialueen lähettyvillä on hieman näkyvissä 2012 Rastiviikon uria. Yleensä "polunpätkät" eivät ole kovin selviä ja pitkiä. Näitä pieniä polkuja ei ole kuvattu karttaan. Harvennushakkuualueilla on näkyvissä metsäkoneen uria, näitä ei ole tarkoituksenmukaista kuvata karttaan. Kartta on päivitetty kisoihin, selkeälukuisella kartalla on kaikki oleellinen. Kartta on tuttua Maplinen / Pasi Jokelaisen laatutyötä.

Radat ovat keskimatkan tyyliset ja tarjoavat sopivaa rytmitystä. Lasten radoista on helppo tehdä turvalliset tähän maastoon, näkyvyys ja juoksualusta ovat hyvät, lisäksi maastossa on hyvä polkuverkosto ja muita selkeitä kohteita.

Tervetuloa nauttimaan Joutenlammen kankaista!

 

Timo Kokkonen

ratamestari