Ohjeet omatoimisuunnistukseen ja ratamestareille

Omatoimirastit 2021

Omatoimirastit tulivat kuntorastikalenteriin kaudella 2020 koronaepidemian vauhdittamana. Omatoimirasteista saatiin kesän 2020 kuntorastipalautekyselyssä runsaasti hyvää palautetta, ja ne säilyvät osana rastikalenteria myös kaudella 2021. 

Yleisohjeita

Muista, että suunnistat omalla vastuullasi. Kerro läheisillesi, minne olet menossa ja pidä puhelin mukana. Suunnista yksin tai korkeintaan muutaman hengen ryhmissä. Muistakaa turvaväli toisiinne ja muihin liikkujiin. Kullakin hetkellä voimassa olevia viranomaisten ohjeita tulee noudattaa.
 

Missä omatoimirasteja on tarjolla?

Kuntorastikalenteri löytyy täältä.  Varsinaisen tapahtuma-ajan jälkeen rasteille jää kuitunauhat, joten radat ovat kierrettävissä koko kesän ja syksyn. 

Mistä saan kartan?

Karttoja on jaossa Kajaanin Intersportissa kaupan aukioloaikoina. Uusi kartta on noudettavissa aikaisintaan kunkin tapahtuman aloituspäivän aamuna, mutta voit hakea sen tapahtuma-aikana milloin sinulle sopii. 
Kartan voi tulostaa itse rastilippu.fi -palvelun kautta (vaatii kirjautumisen). 

Aiempien viikkojen karttoja on saatavilla Intersportista niin kauan kuin niitä riittää ja tarvittaessa karttoja voi kysellä sähköpostitse kuntorastivastaavilta janne.haverinen@hotmail.com tai lm.tiihonen@gmail.com.

Karttamaksu

Karttamaksu on 6 euroa. Suoritus on ilmainen alle 12-vuotiaille. KaSun jäsenet suunnistavat maksutta.

Maksun voi suorittaa

 • tilisiirtona (tilinumero on painettu karttaan)
 • käteismaksuna (tasaraha) Intersportiin
 • Smartumin liikunta-tai kulttuurisetelillä tai Tyky-kuntosetelillä Intersportiin
 • SmartumPaylla 
 • Edenred mobiilimaksulla
 • ePassilla (nouda kartta Intersportista)
 • rastilippu.fi -palvelun kautta (kartan tulostus Rastilipusta maksun jälkeen)

Tarkemmat tiedot omatoimirastien maksutavoista on painettu karttaan. 

Huom. Tilisiirrolla voit maksaa useamman viikon kartat kerralla KaSulle. 

Miten toimin?

Hae kartta. Rastit ovat siis metsässä kahden viikon ajan tapahtumakerran alusta (huom. tarkista rastireitin osalta reittiviitoituksen maastoaika erikseen kesustelupalstalta: www.kajaaninsuunnistajat.fi/palsta). Voit käydä suunnistamassa itselle sopivana aikana. Siirry suositeltuun aloituspaikkaan. Jokaiselle kerralle on yksi kartta, johon on merkitty ratavaihtoehdot. Voit kiertää haluamasi radan tai piirtää itsellesi haluamasi reitin. Metsässä rastipaikalla on rastilippu ja punavalkoinen kuitunauha, jossa on myös rastin numero. Leimasimia ei ole. Vältä koskettelemasta lippua ja nauhaa. Sprinttisuunnistuksissa on pelkästään kuitunauhat. Kuitunauhoja ei kerätä maastosta pois, joten radat ovat kierrettävissä myös varsinaisen tapahtuma-ajan jälkeen. 

Rastipaikat laitetaan myös reittihärveliin. Jos haluat verrata suoristustasi toisten suoritukseen, voit piirtää reittisi ja syöttää aikasi reittihärveliin.


Huom! Liikumme luonnossa maanomistajien luvalla, joten muistathan seuraavat asiat:

 • Pihoille meno on kielletty muuta kuin hätätapauksissa.
 • Viljellyille pelloille meno on kielletty.
 • Noudata mahdollisia kiellettyjen alueiden rajoja (maasto ja kartta).
 • Älä roskaa maastoa tai pysäköintipaikkaa.
 • Pysäköi autosi niin, ettei se estä muita ajoneuvoja liikkumasta.

Ohjeita KS-kuntorastien järjestäjille

 

Huomioikaa erityisesti hybridirastien ohjeet, jotka löytyvät alla olevasta linkistä.
 

Ohjeita kuntorastien 2021 järjestäjille sekä kuntorastikaudelle 2021 tehtyjen parillisten ja parittomien viikkojen emit-leimasinkaluston tiedot löytyvät täältä.